søndag 14. oktober 2012

Nobels Fredspris 2012, og for hvilket fredsarbeid?



(Alfred) Nobels fredspris, også til tider omtalt som verdens viktigste pris, er i år gått til EU for deres innsats for fred. Av årets 231 gyldige kandidater så mener altså komiteen at ingen har gjort mer for fred enn EU. Ettersom fredsprisen skal gis på bakgrunn av siste års arbeid for fred så er det virkelig ille at Den Norske Nobel komite velger å betegne følgende som fredsarbeid: 

Større ulikheter blant folk, frata folk arbeid, sørge for udemokratiske valg, sørge for at vanlige folk skal betale gjelden til finansspekulanter, delta aktivt i krigshandlinger og ikke minst regelrett banke opp de som demonstrer mot EU sine kutt bestemmelser. For det er dette som er virkeligheten i dagens Europa. EU har i dag et stort demokratisk underskudd, ja det er faktisk fullt mulig å betegne dagens EU som udemokratisk.

Enhver som har den minste forståelse av hva fred egentlig er, vil mene at en organisasjon som har stått for slikt, som nevnt over, det siste året på ingen måte er en verdig fredspris vinner. Bortsett da fra Den Norske Nobel komiteens medlemmer med Jagland i spissen. Jagland selv, og hans inhabilitet i denne saken er verd en studie i seg selv. En større EU supporter i Europa skal du lete lenge, veldig lenge, etter. Allerede i 1990 skrev han boken "Min europeiske drøm" Jagland er en så ihuga EU tilhenger at han er villig til å skrive om historien for å prøve å rettferdiggjøre fredspristildelingen til EU. EU er på ingen måte den fredsskapende organisasjonen som Jagland prøver å fremstille. De fredsskapende og forsonende hendelsene som har skjedd i Europa etter krigen som han prøver å gi EU æren for har skjedd med helt andre sentrale og viktigere bidragsytere enn EU. 

Dersom EU er det fredsprosjektet som Jagland sier de er, hvorfor har de ikke da sørget for at Israel har trukket seg ut av landet/områder de okkuperer? (Palestina) EU har (hatt) midlene, makten og økonomien(presset) som skal til. EU er i dag, kanskje, den eneste enkelt organisasjonen ved siden av U.S.A. som kan (om de ønsker) presse Israel.
    
Jagland har videre begrunnet prisen med at vi skal gi prisen til EU nettopp nå, som EU sliter mer enn noen gang med og opprettholde unionen. Altså når EU selv ikke klarer innad å skape entusiasme og rettferdighet så skal vi (Norge) stå utenfor og gi de en pris. Prisen er regelrett hån mot alle EU borgere som er uten jobb, som ikke har hjem, som ikke har nok til det daglige brød. Ekstra ille er det at prisen gis av det landet i Europa som trolig har det aller best akkurat nå. Fy! skam dere i Nobel kometen.
Det er å håpe at ikke en eneste artist/kunstner sier seg villig til å delta på prisutdelingen. Jeg skal i alle fall ikke støtte artistene/kunstnerne som selger verdigheten sin til den nåværende Nobel komiteen.

I programmet, Brennpunkt som ble vist på NRK 1, tirsdag 9. oktober 2012 http://tv.nrk.no/serie/brennpunkt/mdup11001112/09-10-2012, fikk vi ta del i flere tvilsomme prisutdelinger frem til nå. Den Norske Nobelkomite må ha visst at dette programmet ble laget, og at det skulle vises før årets prisutdeling. Det burde være en påminnelse om at det var viktig at årets pris burde være en pris som verdens fredselskende befolkning kunne stille seg samlet bak. Den muligheten lot altså, en lite oppegående komite, gå fra seg.  
Det er å håpe at nordmenn flest reiser seg i sympati med folk i Europa, som er blitt frarøvet arbeid, mat, hjem og helse, og viser sin misnøye mot denne særdeles ufortjente prisutdelingen. Både før, under og etter prisutdelingen.
Med årets tildeling (2012) har Thorbjørn Jagland og Den Norske Nobelkomite ettertrykkelig slått fast at Nobels fredspris er en ubetydelig pris i fredssammenheng.  
      
Roy Henrik Eriksen 14.10.2012.



Tilleggsopplysning: Thorbjørn Jagland har fra 1. oktober 2009 vært Europarådets generalsekretær.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar